Solić czy nie solić ?

  • 1 replies
  • 3524 views
*

Offline Miroslawa

  • *****
  • 760
  • +3/-0
    • Zobacz profil
Solić czy nie solić ?
« dnia: Czerwiec 16, 2014, 12:27:45 pm »
Odpowiedź brzmi - zdecydowanie solić, ale uważać czym ... nie poleca się w literaturze soli kuchennej,
poleca się i to zarówno do stosowania w kuchni jak i kosmetologii sól morską lub kamienną jako naturalny, nieoczyszczony produkt.
Powszechnie stosowana sól kuchenna niewiele ma wspólnego z naturalną. W procesie chemicznego oczyszczania sól ta zostaje pozbawiona wszystkich cennych minerałów i mikroelementów pozostaje tylko chemicznie czysty NaCl czyli chlorek sodu.

*

Offline dyzia

  • *
  • 20
  • +1/-0
    • Zobacz profil
Odp: Solić czy nie solić ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2014, 10:21:48 am »
Zdecydowanie powinniśmy odchodzić od stosowania soli kuchennej. Tak jak mówisz w procesach oczyszczania usuwane są z niej minerały, czyli jakkolwiek by na to nie patrzeć czyni to z soli substancję, która poza walorami smakowymi nic nie wnosi do naszego organizmu. Jeśli można wykorzystać zamienniki, które smakowo są takie same, a jednocześnie są zdrowsze dla nas to oczywiście trzeba z tego skorzystać.