MYDŁO DZIEGCIOWE

• 3 replies
  • 5939 views
*

Offline wizaz

• 266
  • +4/-0
MYDŁO DZIEGCIOWE
« dnia: Kwiecień 15, 2014, 11:35:01 pm »
Mydło dziegciowe .Rosyjskie mydło zawierające naturalny brzozowy dziegieć .Oparte na starej recepturze. Nie zawierające sztucznych barwników i dodatków zapachowych. Poprawia ukrwienie skóry, działa tonizująco, normalizuje działanie gruczołów łojowych, przyśpiesza gojenie ran i zadrapań, działa antyseptycznie. Przeznaczone zwłaszcza dla cery z problemami dermatologicznymi.

*

Offline Miroslawa

• 760
  • +3/-0
Odp: MYDŁO DZIEGCIOWE
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2014, 03:52:54 pm »
Dziegieć, dawna nazwa smoły, albo jakiejś takiej właśnie paskudnej substancji, bez której jeszcze nasi   pradziadkowie i prababki nie wyobrażali sobie codziennego życia. Służyła (smoła) do uszczelniania np. drewnianych beczek, i do leczenia schorzeń skóry właśnie. Podobno mydło jest wspaniałe na wszystkie niespodzianki na twarzy i wszędzie indziej - osobiście nie wypróbowałam, ale zapisuję na własnej liście do wypróbowania. Ale ze smoły - z tej smoły ??????

*

Offline wizaz

• 266
  • +4/-0
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2014, 06:00:09 pm »
raczej trzeba interpretować "współczesny"dziegdzieć w kontekście powiedzenia "beczka miodu-łyżka dziegciu", dziegdzieć był stosowany jako składnik kulinarny, w lecznictwie ludowym, ze wzgledu na swoją gorzkość miał szrokie zastosowanie w schorzeniach gastrycznych.

*

Offline Miroslawa

• 760
  • +3/-0
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2014, 12:40:23 pm »
A wiesz wydaje mi się ten dziegć taki staroruski i przaśny dosyć ... okazało się, że myłam włosy tym dziegciem brzozowym .... (bo trzeba jednak czytać informacje na opakowaniach przed użyciem specyfiku a nie po) nic specjalnego .... tylko w zasadzie nie mam problemów z włosami ....