Masaż winogronowy.
Winogrona są owocami, które pochodzą od owoców dzikiej winorośli z regionu Morza Kaspijskiego. Początki produkcji wina datowane są na 8 tys. lat i miały miejsce na terenach obecnej Gruzji. Egipcjanie posiadali już zdolności uprawy winorośli i produkcji wina. Rzymianie rozpowszechnili uprawę winorośli w rejonie Morza Śródziemnego.Masaż "winogronowy"należy do masaży kosmetyczno-higieniczno-rytualnych. Do masażu "winogronowego" wykorzystuje się maskę składającą się z wyciąg z pestek(np.w postaci oleju) winogron w połączeniu z substancją "konsystencjonującą" np. masło Shea, oraz maskę z winogronowych wytłoków. Balsam z masła Shea i oleju z pestek winogron wygładza i odżywia skórę.Dzięki dużej zawartości alantoiny zwiększa też poziom nawilżenia, natomiast maska z winogronowych wytłoków ma działanie oczyszczające i relaksujące. Masaż rozpoczyna się od pleców , a następnie przechodzi do przedniej partii ciała i nóg. Technika jak w przypadku masażu klasycznego z uwzględnieniem głaskana, rozcierania. Do masażu można używać także także rękawicy z trukwy(efekt pilingu) lub elektryczna szczoteczkę. Po wchłonięciu się maski na koniec możemy nałożyć na całe ciało techniką efflourege’u odżywczą emulsję, wmasowujemy ją w nogi dłońmi zaciśniętymi w pięści , w plecy za pomocą rolowania i masażu uciskowego. Emulsja – zawierająca substancje czynne pochodzące z winogron– nawilża, napina i chroni skórę.