Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Za Czarnym Aniołem okładka

Autor Wątek: Właściwości mąki ziemniaczanej  (Przeczytany 4860 razy)

Offline mietb

  • Żaba
  • *
  • Wiadomości: 35
  • Reputacja +0/-0
    • Zobacz profil
Właściwości mąki ziemniaczanej
« dnia: Czerwiec 17, 2015, 09:59:56 am »
Ziemniaki zawierają bardzo dużo węglowodanów, białka, witamin oraz składników mineralnych, które nie są w nich równomiernie rozmieszczone. Najwięcej gromadzi się ich pod skórką, a skrobi w środku. Substancje znajdujące się w skórce skutecznie neutralizują wolne rodniki. Dlatego ziemniaki warto gotować lub piec w łupinach, wtedy straty cennych składników wynoszą tylko 20 procent. W obranych – ponad 50, a w gotowanych na parze od 10 do 25 procent.

Ziemniaki są źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi, magnezu poprawiającego przemianę materii, łagodzącego zmęczenie i stres, oraz wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zębów. Zawierają również żelazo, fosfor i dużo witamin (A, B1, B2, B3, B6 i PP, a najwięcej witaminy C). W ziemniakach znajduje się także błonnik, który obniżając poziom cholesterolu i ułatwiając trawienie, jest sojusznikiem w walce z nadwagą. Kartofle mają zaledwie 2 procent białka, ale za to nawet do 25 procent dostarczającej energii skrobi.

Duża zawartość składników mineralnych o charakterze zasadotwórczym sprawia, że ziemniaki równoważą kwasotwórcze działanie produktów zbożowych i mięsa. Warzywo to cenione jest także ze względu na jego lekkostrawność. Niekorzystną opinię tuczących ziemniaki zawdzięczają towarzyszącym im często tłustym mięsom i zawiesistym sosom. Dlatego jedzmy je bez żadnych dodatków.
Nasi pradziadowie już dawno znali wlaściwości ziemniaków a właściwie zawartej w niej skrobi. Tarte ziemniaki lub nawet plastry z nich działają dobrze na miejsca poparzone.Także działają dobrze na odmrożenia zmieszane z oliwą. Zastosowań jest bardzo dużo,większość z nich jest związana ze naszą skórą.

Offline Miroslawa

  • Księżniczka
  • *****
  • Wiadomości: 760
  • Reputacja +3/-0
    • Zobacz profil
Odp: Właściwości mąki ziemniaczanej
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2015, 10:38:31 am »
Mąkę ziemniaczaną polecają jeszcze niektórzy pediatrzy na zasypkę dla noworodków ... u mnie leży w szafce pół kilo kupionej przez omyłkę ... kurcze tyle dobra leży nieużywane :(

Tags:
Za Czarnym Aniołem okładka