Nalewka z orzechów przede wszystkim pomaga w kłopotach żołądkowych, zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólu jelit. Ponadto, wzmacnia organizm oraz oczyszcza krew, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego. W ramach działań profilaktycznych wskazane jest picie 10 kropel nalewki raz dziennie, natomiast w przypadku problemów żołądkowych 40 kropel trzy razy dziennie.
1 kg orzechów, 1 kg cukru, spirytus w zależności jaka chcemy mieć moc, myslę, że około 0,2 l
Orzechy po zerwaniu należy umyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie pod przykryciem. Po 2 tygodniach powstanie brązowy syrop, który należy odcedzić od łupin. Syrop zlewamy np. do słoika. Rozcieńczamy syrop ze spirytusem (ile syropu-tyle spirytusu).Powstałą orzechówkę wlewamy np. do karafki czy butelki po wódce, winie i po 2 tygodniach od rozcieńczenia można ja już spożywać. Sam syrop (bez spirytusu) można przechowywać w zamkniętym słoiku przez długi czas i w razie potrzeby w dowolnym momencie można połączyć ze spirytusem. Orzechy należy kroić w rękawiczkach jednorazowych, bo orzechy mocno brudzą ręce